У самий останній тиждень серпня в місті Буньоль (Bunol), що на сході Іспанії, починається щорічний "Томатний фестиваль", присвячений завершенню літа.

Як і всі іспанські фестивалі, цей проходить з святковими феєрверками, музикою, танцями і безкоштовними пригощаннями. Але у томатного фестиваля є і одна відмінна особливість, яка приваблює в Буньоль натовпи туристів, це кульмінація свята - томатна битва Томатіна (La Tomatina), що проходить на міській площі. Сигналом до початку битви служить спеціальна петарда, що запускається в середу об 11 годині з міської ратуші. За цим сигналом на вулицях міста з'являються декілька вантажівок, завантажених головними героями свята - стиглими помідорами, які і є метальними снарядами. Перед метанням "снаряду", його, згідно з правилами, потрібно розчавити в руці.

Участь у Томатині цього року коштує близько 15 євро, а от проїхатися на вантажівціе, в якій везуть помідори на святкування - коштує 750 євро. Такою ціновою політикою організатори сподіваються відсіяти хуліганів і ігноруючих правила боїв туристів.
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/science-life-photo/_tomatina-u-ispanskomu-bunoli-zavershilosya-schorichne-pomidorne-bozhevillya/513772">Gazeta.ua</a>